Våran Husbil

Våran Husbil
Färja till Tabarca, 171011

fredag 10 juli 2015

Örlogsstaden Karlskrona


I två dagar har vi besökt vackra Karlskrona.

Karlskrona är en gammal örlogsstad belägen på fastlandet och öarna längst österut i Blekinge skärgård. Den största ön heter Trossö och utgör Karlskrona centrum. Stumholmen tillhörde länge flottan, men är idag ett marint musealt centrum samt bostadsområde. Centrala delen av staden upptogs 1998 på Unescos världsarvslista som Örlogsstaden Karlskrona.

Fullriggaren "Jarramas".

Segelfartyget Jarramas
 är en av världens minsta fullriggare och det sista segelskeppet som lämnade Karlskronavarvet år 1900 för att fungera som utbildningsfartyg åt skeppsgossekåren.  

Stortorget i Karlskrona är stadens största torg. Torget, som ligger centralt, mitt på ön Trossö.
Fredrikskyrkan till höger i bild.

Lindholmen i bakgrunden.

Marita lyfter på Rosenboms hatt och lägger ner en peng.

Amiralitetskyrkan.

KBV 003 Amfitrite kan ta hand om större volymer olja, nödbogsera och släcka bränder till sjöss. KBV 003 är dessutom specialanpassad för att kunna assistera vid kemikalieolyckor till sjöss.

Fyren Karlskrona Nedre som byggdes 1918 och är 24 meter hög.

Residenset är en byggnad vid Kungsbron i Karlskrona, som inrymmer bostads- och representationslokaler för landshövdingen i Blekinge län.

263 km till Gdynia

Stena Line på väg till Gdynia. 

Årets museum 2015.

Sveriges första undervattensbåt "Hajen"
Färdigbyggd 1904 vid Stockholms örlogsvarv. 

Galjonsfigurer med Fullriggaren "Jarramas" i bakgrunden. 

HMS Västervik sjösattes 1975 på Karlskronavarvet och byggdes ursprungligen som torpedbåt men byggdes om till robotbåt 1982-84 och betecknas därför som R136 på skrovet. Hon var en av 12 stycken torpedbåtar byggda 1973-76 som ursprungligen gick under arbetsnamnet Spica II, men som senare blev kända som Norrköpingsklassen.

I oktober 1981 gick den sovjetiska ubåten U 137 på grund i Gåsefjärden i Karlskronas skärgård. Västervik var ett av de fartyg som omedelbart gjordes stridsberedda och sattes in för patrullering.
HMS Västervik avrustades och togs ur tjänst i december 1997.

HMS Bremön (55) var en svensk minsvepare och en av 14 ur Arholmaklassen som byggdes för att svepa och lägga ut minor, utföra eskorter utmed kusten samt avvisa främmande flyg och fartyg. Arholmaklassen minsvepare skulle fungera som utbildningsplattformar för flottans personal. Bremön var på 1960-talet moderfartyg för dvärgubåten Spiggen. HMS Bremön utrangerades 1966 och användes sedan som utbildningsplatform av turbinmotorer för jagare.


”Rollofs huvud” på Stumholmens badstrand.


Amiralitetsklockstapeln, belägen i Amiralitetsparken, byggdes omkring år 1699 och angav tiden för arbetet inom örlogsbasen. Stapeln fick sin nuvarande yttre utformning år 1856. Först år 1909 började klockstapeln att användas till kyrkoringning av Amiralitetskyrkan.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar